Monedhë

Kategoritë

4 muaj më parë

Ringjallja e kompjuterëve personalë fiton ritëm ndërsa Intel dhe AMD flasin për potencialin e AI

Tregu i kompjuterëve pati një tërheqje të madhe në kërkesë për shkak të pandemisë dhe punës në distancë. Tashmë fundi i këtij trendi ka filluar të shfaqet duke nisur një valë rifreskimi hardueri.

Ringjallja e kompjuterëve personalë fiton ritëm ndërsa Intel dhe AMD flasin për potencialin e AI

Fitimet e Intel dhe AMD kanë ofruar më shumë prova se një rikuperim i tregut të kompjuterëve personalë është afër, një sinjal pozitiv për një industri e cila është përballur me krizë furnizimi pas pandemisë.

Ekzekutivët e dy kompanive folën për stabilizimin e tregut të kompjuterëve dhe thanë se presin që integrimi i inteligjencës artificiale të krijojë kushte për rritje të mëtejshme.

“Arritja e inteligjencës artificiale tek kompjuterët personalë është një pikë kthese për industrinë,” tha CEO i Intel Pat Gelsinger. Shefja e AMD Lisa Su tha se ajo pret të shohë një rritje në 2024 ndërsa inteligjenca artificiale dhe ciklet e përditësimit të Windows krijojnë më nevojë të re për harduerë.

Kompjuterë me AI janë ato makineri që vinë me çipe të avancuara dhe janë të afta të operojnë modele të mëdha gjuhësore dhe aplikacione të cilat fuqizohen nga teknologjia AI direkt në pajisje në vend të cloud.

Në Shtator, biznesi i kompjuterëve të AMD postoi rritjen më të madhe në dy vitet e fundit. Të ardhurat ranë për Intel.

Tregu i kompjuterëve pati një tërheqje të madhe në kërkesë për shkak të pandemisë dhe punës në distancë. Tashmë fundi i këtij trendi ka filluar të shfaqet duke nisur një valë rifreskimi hardueri.

Prodhuesit e kompjuterëve po përpiqen të pastrojnë inventarët e tyre ndërsa presin një rritje të madhe kërkesë gjatë sezonit të pushimeve dhe përpara ciklit të përditësimit të Windows vitin e ardhshëm.

Të dhënat nga firma si Canalys kanë mbështetur këto pretendime. Kompania tha se vitin e ardhshëm dhe duke nisur nga fundi i këtij viti pritet të ringjallje e kërkesës dhe rritjes.

Gjithashtu Canalys parashikon se 60 përqind e kompjuterëve të shitur deri në 2027 do të kenë kapacitete për të punuar me inteligjencës artificiale. 

Copyright: © PCWorld Albania